Direct bij binnenkomst is de aan de linkerkant, tegen de noordelijke muur van het gebouw, de arduinstenen graftombe van ridder Aernoud van Cruninghe, de laatste afstammeling van de heren van Cruninghe van de tak Voorhoute, die in 1561 overleed. Op de dekplaat is een liggende ridder gebeeldhouwd met leeuw, handschoenen, helm en aan elke kant vier wapens; links de familiewapens van zijn vader: Cruninghe, Voorhoute, Reimerwaal en Sickele en rechts die van zijn moeder: Cruninghe, Gruythuyse, Ongnies en Rubempré.
Onderaan de tombe staat een twee-regelig gedicht:"Die met Paulo wetteliken heeft gestreden, Wert van Christo gecront als hi is overleden", wat ontleed is aan de tweede brief van Paulus aan Timotheüs.(2 Tim 4:7,8)


Deze tekst staat in de bijbelvertaling "Het Boek" als: "7 Ik heb lang en hard voor mijn Heer gestreden en door alles heen ben ik Hem trouw gebleven. 8 In de hemel wacht mij een kroon, die de Here (de rechtvaardige rechter) mij op de grote dag van Zijn terugkeer zal geven. En niet alleen aan mij, maar ook aan alle mensen die vol verwachting naar Zijn terugkeer uitkijken."